Kakaové boby nepražené - pralesní kakao FENIX

Pralesní kakao FENIX

Přesně takové, jaké to nejkvalitnější kakao má být: příjemně hořké, bez kyselosti a jeho kakaové slupky tak tenké, že se nemusí ani loupat. Tak trochu jako 100% hořká čokoláda. Tyhle kakaové boby prostě můžete jíst "jen tak".  40g

 

75 Kč

Přírodní kakaové boby z divoce rostoucích kakaovníků označovaných také jako ceremoniální kakao. Divoké kakao, stará a nešlechtěná odrůda, chemicky nijak neošetřovaná a pěstovaná pouze Matkou Přírodou a Velkým duchem. Ceněná ještě více, než vyhlášené cacao criollo.

Sklizeno ve spolupráci s indiány z kmene Machiguenga, Amazonie Peru.

Forma: celé kakaové boby, superpotravina Theobroma Cacao. Balení 40g

Jak jíst kakaové boby 

Celé kakaove boby se zobou třeba jako oříšky. 3 boby jsou pro tělo nutričně vydatné jako malá svačinka. A hlavně jsou opravdu dobré. Příjemně hořké, jako surová hořká čokoláda, bez kyselých podtónů. Můžete je nasekat na menší části a přidat do kaše. Kakaové slupky mohou posloužit jako kakaový čaj. Kakaové boby jsou výchozí surovinou pro výrobu čokolády. Domácí výroba čokolády je ale snadnější, když si přidáte již namleté a odslupkované kakaové boby. Říká se tomu kakaová pasta, kakaová hmota

Balení 

Tradiční použití kakaa dle Aztéků je 9 bobů denně (3x denně 3 boby). Nutriční hodnoty na 100 g: Energetická hodnota: 652 Kcal/ 2728 KJ. Proteiny 13,87 g; Tuky 56,4 g - z toho nasycené mastné kyseliny 26,31 g; Sacharidy 11 g - z toho cukry 0,7 g; Sůl 0,11 g. Původ: Amazonie: Ekvádor Složení: 100% přírodní kakaove boby, nepražené kakao RAW. DOPLNĚK STRAVY. Kakaove boby se řadí se mezi nedoporučené potraviny při onemocnění dnou. Z hlediska legislativy EU nelze uvádět žádná zdravotní tvrzení ani účinky kakaa.

Přírodní kakao

Je plné života a zdraví. Nasytí, vyživí, dodá sílu, zažene mlsnou. Navíc se stalo důležitým prvkem při ochraně pralesa. Roste ho jen velmi málo a daleko od civilizace, cestu k němu znají jen indiáni. 

Podle botaniků jsou divoké kakaovníky tak citlivé, že pokud se zvýší průměrná teplota v džungli o 2°C, zahynou.

Kvalitní kakao

Tzv. Divoké kakao je chuťově a nutričně extrémně vzácný ekotyp. Jen si to představte... chodí se pro něj daleko a pěšky, nedá se cíleně pěstovat, nedá se hnojit ani chemicky ošetřovat, je náchylné na počasí, teplotu i škůdce, takže každá sklizeň je velmi nejistá. Ale když se zadaří, bude to pravděpodobně to nejlepší kakao, jaké jste kdy ochutnali.

Ceremoniální kakao

Tak je moderně označováno nejkvalitnější kakao, které je možné použít i na kakaové ceremonie. Pokud se pěstuje cíleně, tak rovnou se záměrem, aby bylo používáno pro kakaové ceremonie / kakaové rituály. Naše kakao roste divoce v džungli, indiánům slouží jako potravina i jako kakao pro ceremonie.

Kakaové boby účinky

O blahodárných účincích kvalitního kakaa se ví dlouho. Působí na fyzické tělo i psychiku, svým obsahem je prostě super - superpotravina. A naše kakao i skvěle chutná. 

Nepražené kakao / nealkalizované kakao / raw kakao

Co v něm například najdeme:

  • minerály: hořčík, mangan, chrom, železo, vápník, zinek, měď
  • omega 6 mastné kyseliny
  • vitamin C
  • antioxidanty, a hodně :-)
  • theobromin jako aktivní složka - látka podobná kofeinu, která podporuje nervový a kardiovaskulární systém
  • kakao zvyšuje hladinu endorfinu, tzv. hormonu štěstí
  • pomáhá prokrvení mozku a organismu celkově
  • patří mezi zásadité potraviny / zásadotvorné potraviny

Při pražení kakaa vznikne (překvapivě :-)) pražené kakao, také alkalizované kakao. To ztratí některé prvky, vitamín C a případnou nakyslost. Pražení aktivuje zase prvky jiné, takže se nebojte a klidně střídejte: někdy raw kakao, jindy pražené kakao.

 Kakaové máslo

Kakaové boby jsou plné, takřka nadupané, důležitou složkou, a tou je kakaové máslo. A to chceme :-) Kakaové máslo se komerčně z kakaa separuje a prodává zvlášť a velmi draho, nejen do potravinářského průmyslu, také do kosmetiky. Kakaové máslo je prostě velmi ceněné a žádoucí a představte si, že divoké raw kakaové boby jej obsahují až 60%. Paráda!

Aztécký bůh a kakao jako platidlo

V pre-kulturách mělo kakao vysoké společenské postavení a sloužilo jako věno i platidlo. Těšilo se velké úctě. Nenazývalo se "ceremoniální kakao", bylo to prostě kvalitní kakao samo o sobě a jiné ani nebylo. Ale až od určitého momentu...

Pojí se k němu legenda o Quetzalcoatlu:

Aztécký Bůh, opeřený had Quetzalcoatl, je vnímán jako jeden z mála pozitivních Bohů té doby a je také patronem Kakaa.

Indiánský příběh vypráví o tom, jak předkové nedbali varování Bohů, že mají přestat kácet Prales a více ctít Matku Přírodu. Bohové tedy seslali přírodní katastrofy. 

Quetzalcoatl se lidí zastal, zjevil se jim a předal jim kakao, aby Prales zůstal nedotčen a lidé zároveň měli dobrý způsob obživy. 

Ukázal jim, kde roste kakao. Naučil je, jak se suší kakaové boby a jak vařit ceremoniální kakao Xocolatl, které od té doby lidé připravují a popíjí na oslavu a počest Pacha Mama, Matka Země.

 

Kakao Fenix, pre-criollo Chuncho

Původ: Peru, odrůda: pre-criollo chuncho, tedy původní amazonský ekotyp.

Ochrana pralesa

Divoké kakaovníky poskytují v omezeném množství své plody a indiáni je chodí sbírat do džungle. Dnes je to jedna z mála činností, která je naprosto šetrná k Amazonii a umožňuje indiánům získat potřebné zdroje pro zvládnutí narůstajících nároků okolní civilizace a ochranu pralesa.

Certifikace

Raw Kakao je sušené na slunci a opečovávané s maximální láskou a opravdovou úctou. Na závěr ekologicky balené.

Celý proces je úředně sledován, odpovídá hygienickým normám a všem předepsaným standardům. Kakao ale nemá žádné certifikáty prokazující kvalitu, protože ty jsou v Ekvádoru nákladné v řádu desítek tisíc dolarů.

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola